Kjøre bil i USA og trafikkregler

Skal du på bilferie i USA for første gang lurer du sikkert på hvordan er å kjøre bil der borte og hvilke trafikkregler som gjelder? Mange blir nok slitt småskremt av tanken på flerfelts motorveier og gigantiske veikryss. Her er noen tips om hvordan du stiller godt forberedt til din bilferie i USA uansett om du er ute på din første roadtrip eller har erfaring med å kjøre bil i USA.

Highway i USA – Foto Pixabay

Velg rett bil:

Du føler deg ganske liten i trafikken på en Interstate (motorvei) i USA i en liten økonomi bil. Velg gjerne en SUV da sitter du høyt og har mye bedre oversikt over det som skjer i trafikken  rundt deg. Prisforskjellen er som regel ikke så veldig stor. Husk at alle leiebiler i USA er utstyrt med automatgir. Les mere om de ulike biltypene i min artikkel om størrelse og bagasjeplass i amerikanske leiebiler. 

Vurder en overnatting ved flyplassen:

Det kan være slitsomt å legge ut på en lengre kjøretur rett etter flyturen. Om du skal starte din roadtrip umidelbart etter ankomst i USA bør du vurdere en overnatting på et hotell ved flyplassen, de fleste tilbyr gratis shuttlebus. Da kan du få en god natt søvn og så ta shuttlebussen tilbake påfølgende morgen og hente ut leiebilen.  

Hvordan finne frem:

Skal du kjøre bil i USA bør du ha tilgang til GPS for å finne frem. Enten forhåndsbestiller du GPS når du bestiller leiebilen eller bruker din mobiltelefon med Google Maps. Les mere i min artikkel om GPS og mobildata i USA.

Trafikkregler i USA

Mange av trafikkreglene i USA ligner på våre her hjemme. Noen ting å tenke på:  

Fartsgrensene (speed limit) varierer fra stat til stat men er som regel godt skiltet. I tettbygde strøk ligger denne på 25 – 45 mph (40 – 72 km/t). På motorveier varierer denne mellom 55 – 70 mph (88 – 118 km/t). 

I USA ser du veldig sjeldent rundkjøringer men du har derimot ofte noe som kalles for 4-Way stops. Det er veikryss hvor alle biler skal stoppe. Regeln her er enkel det er den bilen som stopper som først kjører først. 

I lyskryss er det lov å svinge til høyre ved rødt lys hvis trafikken tillater det med mindre det står et skilt med «No right turn».

Det er ikke lov å parkere rett foran en brannhydrant, da blir bilen tauet umiddelbart. Det samme gjelder der hvor kantsteinen er malt rød (al stans forbudt) eller blå (handikapp parkering). Ved gul kantstein er det kun lov å stoppe for av og påstigning.

Biler i begge retninger skal stoppe om en skolebuss står med røde eller gule blinklys. 

Trafikkregler USA – Foto Pixabay

Andre kjøretips for USA:

På flerfelts motorveier (highways) anbefaler jeg å legge seg i en fil og holde denne. Planlegg filskifte i god tid før du skal av. Tilpass farten i forhold til flyten i trafikken, på highways ligger de fleste ofte litt over fartsgrensen. Skulle du bli stoppet av politiet skal du sitte rolig i bilen med hendene på rattet til politibetjenten har kommet frem til bilen. Brå bevegelser kan oppfattes som du griper etter våpen. Har du kjørt litt for fort og oppfører deg høflig er det stor sjanse for at du slipper unna fartsbot når betjenten ser ditt norske førerkort. Jeg har selv blitt stoppet og sendt av går med en kommentar «Promise me to slow down a bit and have a nice vacation?»  

Promillegrensen i USA:

Promillegrensen i de fleste stater i USA er 0,8. Det betyr at du i teorien fint kan ta et par øl til maten og kjøre tilbake til hotellet. Men jeg vil sterkt anbefale å holde seg unna alkohol når du er på en roadtrip, husk at du kjører bil et annet land og bør ha full fokus på trafikken  

Flere generelle tips om billeie i USA finner du i min artikkel om leiebil i USA.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *