Tog i USA – Amtrak

For de fleste er en roadtrip i USA ensbetydende med miles etter miles med bilkjøring på de amerikanske veiene. Men for de som av ulike årsaker ønsker å gjøre hele eller deler av en USA tur uten bil finnes det selvfølgelig muligheter med tog og buss. Med det amerikanske togselskapet Amtrak kan man komme seg komfortabelt mellom de største byene eller reise fra kyst til kyst om man ønsker dette.

På østkysten kan man reise med det moderne høyhastighets toget Acela Express som kjører i hastigheter opp til 240 km i timen. Med utgangspunkt i New York kan man blant annet besøke spennende byer som Boston, Philadelphia og Washington DC. Innover landet kan man ta seg frem til Niagara Falls og hele veien til Toronto i Canada.

Ønsker man å å reise på lengre strekninger gjennom landet går reisen ofte i de klassiske Superliner togene. Togene kjører med dobbeltdekker vogner som inneholder vanlige sitteplasser, sovevogner og spisevogn. Noen av de mest klassiske strekningene er:  

Lake Shore Limited – Fra New York til Chicago langs vakre strandlinjer. Turen går over natten og tar 19 timer. 3 ganger ukentlig går også Cardinal langs en rute lenger syd langs naturen ved Blue Ridge Mountains og Shenandoah Valley.  

Southwest Chief – Fra Chicago er dette togets svar på Route 66 som går via den klassiske Amerikanske vesten ut til kysten i Los Angeles.  Turen som går gjennom 8 amerikanske stater tar 43 timer med 2 overnattinger ombord. På turen opplever du både fjell, amerikansk bondeland og ørkener. Mange velger å dele opp turen og stoppe enten i Flagstaff eller Williams for å oppleve Grand Canyon og andre nasjonalparker rundt i området. I Flagstaff kan man velge å leie bil ellers tilbyr Arizona Shuttle forbindelser til Grand Canyon, Sedona og Phoenix. Fra Williams kan man ta en dagstur inn til Grand Canyon med klassiske Grand Canyon Railway.

California Zephyr – Fra Chicago til San Francisco (transfer buss inn til byen) er denne strekningen kåret til en av de vakreste togreisene i USA. Turen går gjennom 7 amerikanske stater og tar 56 timer. Du reiser gjennom Rocky Mountains via Denver og over Sierra Nevada til Emeryville (transfer buss inn til San Francisco)

City of New Orleans – Fra Chicago til New Orleans med mulighet for stopp i Memphis. Et godt alternativ for deg som er glad i musikk historie og vil oppleve sørstatene.

Pacific Surfliner – Fra San Louis Obispo via Los Angeles til San Diego. Dagtog som går langs kysten store deler av strekningen. Et fint alternativ for de som besøker Los Angeles uten bil og vil oppleve litt av kystlinjen

Ovennevnte er bare et utvalg av strekninger en full oversikt finner du på Amtrak sine sider her

Hvordan er opplevelse på en togreise i USA

På de lange strekningene kan man velge mellom vanlige sitteplasser (Coach Seats) eller sovevogn. En sovekupé har normalt 2 sitteplasser som slås sammen til en seng på natten og en ekstra seng klappes ned fra veggen. Det finnes både sovekupéer uten eget bad (Roomette) eller litt større med eget bad (Bedroom). Togene har en spisevogn med restaurant som serverer alle måltider og en en såkalt lounge vogn som har en kafe og utsiktplasser (observation lounge) i den øverste etasjen hvor man kan sitte og nyte utsikten gjennom store panoramavinduer. En rekke videoer om opplevelsen på en Amtrak togreise kan du se her.

Hva koster det å reise med Amtrak tog i USA

Som priseksempel koster en reise fra Chicago til Los Angeles cirka 175 USD per person med sitteplass, 400 USD i en sovekupé (Roomette) og 850 USD om du vil ha eget bad. I prisene med soveplass inngår frokost, lunsj og middag i spisevognen.

Ved å sette sammen flere strekninger kan man bygge en togreise etter egne ønsker enten man ønsker å reise fra kyst til kyst eller gjøre en rundtur. Et eksempel på en rundtur kan være Chicago – Los Angeles – San Francisco – Chicago med total 4 overnattinger på tog og så legge inn stopp der man ønsker det. Skal man på en langtur kan det være verdt å sjekke ut Railpass som er Amtraks svar på Interrail. Prisen for 30 dager er 690 USD men vær obs på dette ikke inkluderer plass i sovevogner

Personlig syntes jeg en flott måte å oppleve USA på er å kombinere tog og bil. Da kan man slappe av med en bok og nyte utsikten på deler av turen og bruke bil utenfor storbyene og i nasjonalparkene. Et ruteforslag for en reise fra Chicago til Los Angeles med tog og bil kan du finne her.

Gode sider om togreiser i USA

Reisebeskrivelse fra en turen med California Zephyr fra togsiden Seat61 
Vacationsbyrail tilbyr flotte turer med tog i USA og kombinasjons reiser med buss.