Reise til USA i Covid tider

Mange lurer på hvilke regler som gjelder for innreise til USA i disse Covid tider. Blir det mulig å gjennomføre en roadtrip eller reise til USA i 2022? Jeg skal forsøke å oppsummere hvilke regler man må forholde seg til og hva man bør tenke på i forhold til en reise til USA i 2022.

Covid Reise USA – Foto Pixabay
Smittesituasjonen i USA

USA har for tiden (Nov. 2021) et stabilt høyt smittetrykk på omtrent samme nivå som Norge med til dels store variasjoner fra stat til stat. Populære feriedestinasjoner som Florida og deler av California har et lavt smittetrykk mens andre områder opplever høyere smitte. Et oppdatert smittekart over USA kan du finne her. Hvordan smitten kommer til å utvikle seg mot sommeren 2022 er selvfølgelig vanskelig å spå. Men USA har en lavere andel fullvaksinerte enn Norge med 58% av befolkningen.

I noen stater er det fortsatt krav om munnbind innendørs for alle mens andre stater som California og New York har krav kun for de som er uvaksinerte.

Innreiseregler til USA

Fra 08. November 2021 åpner USA endelig grensene for reisende fra Norge og EU. Kravet er at reisende er fullvaksinerte (unntatt barn under 18 år). Videre må reisende kunne fremlegge dokumentasjon på en negativ Covid test tatt mindre enn 72 timer før avreise. Både PCR test og hurtigtest godkjennes.

Innreise ved retur til Norge

Er du fullvaksinert kan du returnere til Norge uten krav til test eller karantene. Er du uvaksinert er det testing ved grensa og karantene ved innreise.

Flyreiser til USA

Tilbudet på flyreiser til USA ser ut til å normalisere seg mot sommeren 2022 og de fleste flyselskapene ser ut til å lege opp til tilnærmet normal rutetilbud. Prisnivåene ser ut til å ligge på nivåer som før Covid. Så gjenstår det å se om de kommer med gode kampanjer til våren for å få igang trafikken. Om du velger å planlegge en tur til USA nå så pass på at flyselskapet tilbyr deg muligheten for ombooking dersom det skulle vise seg at reisen ikke kan gjennomføres. SAS tilbyr i skrivende stund gratis ombooking inntil 72 timer før avreise men ikke lenger muligheten å avbestille kostnadfritt. Lufthansa legger seg på tilsvarende linje mens British Airways fortsatt tilbyr muligheten til å avbestille og motta en voucher for reiser inntil August 2022. Vær også obs på at det er krav om munnbind på flyreiser til og fra USA, så det kan for mange nok føles slitsomt å sitte med et munnbind i 8-10 timer på et fly.

Priser på leiebil og hotell i USA etter Covid

Vurderer du å reise til USA i 2022 bør du ta en sjekk på prisnivåene i området du har tenkt å reise før du bestemmer deg. Prisene på leiebiler varierer veldig og ligger til dels på rekordhøye nivåer. Dette skyldes at de fleste leiebil selskapene solgte unna store deler av bilparken under pandemien for å frigjøre kapital så det nå er mangel på biler i perioder. Også hotellpriser rapporteres å ligge på rekordnivåer. I følge nyhetsartikler i USA er årsaken stor etterspørsel fra fritisdreisende og det faktum at en del hoteller har vært tvunget å redusere kapasiteten grunnet personalmangel. I Miami ble det første uken i Juli i rapport om snittpriser som var hele 44% høyere enn i 2019. Så skal du sette opp et budsjett for en roadtrip i USA så bør du nok regne med et budsjett som er 25-40% høyere enn et normalår.

Oppsummering

Har du familie i USA eller et stort ønske å reise til USA så tror jeg det er fint mulig å gjennomføre en reise på en forsvarlig måte i 2022, om man unngår områder med mye smitte og følger de generelle smittevernreglene. Er du opptatt av kostnader og har lyst å realisere en gammel drøm om en roadtrip i USA så kan det kanskje være fornuftig å se an utviklingen i prisene før du bestemmer deg.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *